Am decis sa incep aceasta postare amanuntita dupa o discutie cu o prietena, care nu reusea sa determine ce subton al pielii are si ce nuante i s'ar potrivi mai bine in functie de culoarea pielii.
ROATA CULORILOR ( COLOR WHEEL)
Aceasta este baza in machiaj, deoarece ne ajuta sa determinam ce culori ne flateaza si ne scoate trasaturile in evidenta, in functie de culoarea pielii, a ochilor si a parului. Deseori aud fete care intreaba: "Ce culoare de fond de ten mi se potriveste?" sau "Ce culori de fard ar trebui sa folosesc daca am ochii verzi?" Ei bine, raspunsul acestor intrebari se regasesc in roata culorilor.
Va voi explica detaliat teoria culorilor!
Culorile primare sunt cele de baza, cu ajutorul carora se formeaza celorlalte culori. Acestea sunt:
-rosu
-galben
-albastru
Nu pot fi obtinute prin amestecarea celorlalte culori.
Culorile complementare (secundare) se formeaza prin amestecul a doua culori primare aflate in lateral. Acestea sunt:
-portocaliu (rosu+galben)
-verde ( galben+albastru)
-violet (rosu+albastru)
Culorile tertiare sunt cele care se formeaza prin amestecul unei culori primare cu o culoare complementara, ca de exemplu, maro (rosu+galben+negru)
Cand o culoare primara si una complementara sunt una langa alta, acestea creeaza un contrast de efect, scotandu'se in evidenta una pe alta, ca de exemplu: rosu-verde; galben-violet; albastru-portocaliu. Acest contrast se numeste contrast de complementaritate.
Cum aflam cum se formeaza contrastul de complementaritate? Ne uitam pe roata culorilor, desigur. Intotdeauna unei culori primare ii va corespunde o culoare secundara. Sa alegem de exemplu ROSU. ne uitam pe roata la culoarea diametral opusa, care este verde. Acest lucru inseamna ca daca aceste doua culori sunt una langa alta, este un constrast puternic, de efect, insa daca SE SUPRAPUN, SE NEUTRALIZEAZA!
EXEMPLU: Cosurile care sunt rosii sunt acoperite de un corector verde, pentru a nu mai fi vizibile, iar daca avem ochii verzi, fardurile in nuante de rosu ne vor scoate cel mai mult ochii in evidenta.
Deasemenea, mai putem imparti roata culorilor in doua categorii: calde si reci. (warm/cool)
-Culorile calde sunt: rosu, portocaliu, galben si variatiile acestora
Culorile reci sunt: albastru, verde, violet si variatiile acestora
ATENTIE! Rosu poate fi o culoare si calda, dar si rece, in functie de subtonul acesteia! Daca subtonul ei este albastru, este o culoare rece, insa daca are subton portocaliu (ex: corai) este o culoare calda. Alegerea subtonului nuantei de rosu este foarte importanta in alegerea rujului rosu perfect, care sa ne flateze trasaturile si sa fie in armonie cu subtonul pielii noastre! Rujul rosu se alege intotdeauna in functie de subtonul pielii. (voi face un post detaliat).
O exceptie o reprezinta si verdele, care poate fi cald (subton galben, auriu) sau rece (subton albastru).
Subtonul pielii (Skin tone) si cum determinam ce subton avem
Exista 3 categorii:
-Subton cald (evidentiat de: rosu,portocaliu,galben,verde auriu,bej,maro)
-Subton neutru (evidentiat de orice culoare)
-Subton rece (evidnetiat de: mov,albastru,argintiu,gri)
Pielea care are o culoare calda are subton galben sau olive. Deobicei, se bronzeaza usor. Iti poti da seama daca ai subton cald daca ti se potrivesc mai bine bijuteriile din aur decat cele din argint si ai venele de culoare VERDE.
Pielea care o are o culoare rece are subton roz. Deobicei, se bronzeaza mai greu si se arde. Iti poti da seama daca ai subton rece daca ti se potrivesc mai bine bijuteriile din argint decat cele din aur si ai venele de culoare ALBASTRA//VIOLET.
Pielea care o culoare neutra are si subton roz, dar si galben. I se potrivesc bijuteriile si din aur, dar si din argint in egala masura si are venele ALBASTRE-VERZUI.
O poza care va va ajuta sa va alegeti nuanta de fond de ten daca inca sunteti nelamurite:
In viitoarea postare teoretica voi scrie despre fardurile si nuantele de ruj potrivite in functie de par, piele si culoarea ochilor.
Sper ca v'a fost utila postarea si astept comentariile voastre, pupici! :*
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu